вул. Шашкевича Маркіяна, буд. 22

(03265)42322

(03265)42376

mail@zlmr.gov.ua

  • foto winter 1
  • castle 2
  • 20230505 125501
  • 20230505 130318
  • 1020230505 150059
download.gif download.gifdownload.gifdownload.gifdownload.gif

???????? 23 серпня 2023 року, у День Державного Прапора України

у Золочеві встановили рекорд – військовослужбовці розгорнули найбільший стяг в Україні довжиною 147 м ????????

Представник Національного реєстру рекордів України підтвердив
та зареєстрував рекорд України.

ВОДА НА ЙОРДАН ЗЦІЛЮЄ ТІЛО, РЯТУЄ ДУШУ

Із цим святом пов'язують хрещення в річці Йордан Ісуса Христа святим Іоанном Хрестителем. Згідно з Біблією, під час хрещення на Ісуса з неба у вигляді голуба зійшов Святий Дух і пролунав голос Божий, тому свято і називається Богоявленням.

На Водохреща багато людей бажають зануритися в ополонку, щоб вилікуватися від недуг. Священики та віряни йдуть до заздалегідь прорубаної ополонки як символу річки Йордан. Після того, як священик освятить воду в ополонці, триразово занурюючи хрест, запалюючи вогонь і читаючи молитву, бажаючі занурюються у воду з головою три рази, хрестяться і вимовляють молитву.

Сенс обряду в тому, що віруючі готові піти за Христом, приймаючи хрещення і християнську віру. Він виключно добровільний, оскільки немає жодного обов'язку занурюватися в крижану воду. За переказами, коли Ісус прийняв хрещення, з небес в образі голуба зійшов до нього Святий Дух. Тому свято за звичаєм закінчується випусканням голубів.

Нині свято Водохреща, хоч і без усіх прадавніх обрядів, традиційно масово святкують в усіх регіонах України. Навіть не глибоко віруючі люди вважають корисним для здоров'я зануритися в крижану воду під час зимової холоднечі. До речі, є повір'я, що в хрещенській воді неможливо застудитися. Тому купаються навіть діти.

Традиційні Йорданські купання відбулись цьогоріч і в Золочеві на міському ставі. Після звершення Чину водосвяття, золочів’яни поспішили зануритись в ополонку. Одними з перших занурились міський голова Золочева із старшими синами. До своїх парафіян приєднались в цьому році та пірнули у воду і священики отець декан Михайло Сумановський та отець Юрій Галабуда. Військовий оркестр Навчального центру Національної гвардії України виконав гарні українські колядки.

Важливу участь в організації свята взяли військовослужбовці Навчального центру Національної гвардії. Завдяки їм було встановлено намети-роздягальні. Поруч можна було зігрітись теплим чаєм, з’їсти теплого кулешу чи бограчу...

Також слід подякувати працівникам Золочівської ЦРЛ та Золочівського підрозділу центрально-водолазної служби, котрі чергували під час святкових заходів та були готові за потреби надати необхідну допомогу.

Леся ГОРГОТА

Фото Віталія НИКОЛИШИНА

3K7A57983K7A58363K7A58983K7A5918