вул. Шашкевича Маркіяна, буд. 22

(03265)42322

(03265)42376

mail@zlmr.gov.ua

  • foto winter 1
  • castle 2
  • 20230505 125501
  • 20230505 130318
  • 1020230505 150059
download.gif download.gifdownload.gifdownload.gifdownload.gif

???????? 23 серпня 2023 року, у День Державного Прапора України

у Золочеві встановили рекорд – військовослужбовці розгорнули найбільший стяг в Україні довжиною 147 м ????????

Представник Національного реєстру рекордів України підтвердив
та зареєстрував рекорд України.

РІДНЕ МІСТО СЛАВИТЬСЯ ЛЮДЬМИ

56209366 2406661682911981 5301075471125970944 n– Ігоре, ніби як вчора у пам’яті золочів’ян та гостей Золочева – прекрасне минулорічне святкування Дня міста. Мешканців міста вітав особисто народний депутат України Андрій Кіт. Склавши свої побажання, міський голова Львова Андрій Садовий частував присутніх короваєм. Надзвичайний і Повноважний Посол Бельгії в Україні Люк Якобс подарував золочів’янам прекрасний концерт класичної музики у виконанні бельгійських артистів. Рік швиденько злетів і знову травень, і знову ми на порозі святкування Дня Золочева. Яким для тебе та для громади був цей період?

– Однозначно, це був дуже важливий період у житті громади міста і моєму житті. Це був час сповнений важкої праці, жорсткого протистояння у боротьбі за утвердження прав місцевого самоврядування супроти корупційної гідри, котра вразила значну частину державних органів влади. Це був час визнання нашої громади і наших малих та великих перемог. 

– Ігоре, які найбільш значимі події ти виділиш у цьому періоді?

– Їх декілька. Але без сумніву, найголовніша – це наша боротьба за площу отця Маркіяна Шашкевича – Вічеву. Рівно рік тому, у середині травня, вичерпавши ліміт правового врегулювання відновлення порушених прав громади ми чисельно вийшли на безстрокову акцію протесту проти самобуду на головній площі нашого міста. І самобуд це лише вершина айсбергу. Насправді, ми виступили проти корупції і беззаконня в Україні, проти бездіяльності правоохоронних та контролюючих органів, проти окремих продажних суддів, чиї прізвища називали публічно, щоб не ототожнювати із цілою судовою системою. Виступили всі разом та перемогли. І хоча кінцева мета ще не досягнута, ще не покарані порушники та судді, ще не знесено самобуд, це неодмінно станеться, бо в правовій державі, якою ми бачимо Україну, по-іншому бути не може. Чому нас підтримали громади інших міст, представники різних засобів масової інформації? Бо всіх це беззаконня вже дістало. І найголовніше, за нами – правда, а правду відстоювати завжди легко. Мені особисто було фізично важко, бо тридцятитрьохденне голодування не пройшло безслідно та, окрім іншого, вибило мене з активного робочого ритму більш як на півроку. Але не жалкую. Я бачив шалену підтримку людей, значить – все правильно і не намарно.

– Якщо ми заговорили про права громади, то яка ситуація із Шевченківським озером? Його забрала в громади Облрибінспекція та передала невідомій нам особі на прізвище Рак для приватного одноосібного господарювання.

– Хочу заспокоїти усіх. Ніхто в нас Шевченківське водосховище не забрав та не забере. Те, що ти згадала, було не що інше як спроба рейдерського захоплення громадського майна, бо озеро – в межах міста і є нашою власністю. З 2014 року на мене чинили тиск з метою, щоб я передав озеро окремій фізичній особі, погрожували виставити охорону і не пускати золочів’ян до водойми. Наша спільна відповідь, моя, депутатів, виконавчого комітету, була категоричною – ні! Ми дали чітко зрозуміти рейдерам при спробі провокації із захопленням озера, що ніхто з ними панькатись не буде – покидаємо в озеро. Часом добро мусить бути з кулаками, а часом – з молотком. Приємно вражений тим, що 26 квітня 2019 року Державне агентство рибного господарства України (м. Київ) скасувало виданий 13 жовтня 2014 року незаконний наказ на право фізичної особи Рак одноосібно господарювати на нашій водоймі. Не пройшло і п’ять років. А якби ми промовчали?! Цей випадок також проявив, хто є хто. В той час, коли ми відстоювали наше громадське майно, окремі районні «начальники» писали листи, що все правильно, озеро треба передати в приватні руки для розведення риби. А як же думка громади? Не буду переходити на конкретні прізвища, бо в нас передсвяткове інтерв’ю. Про це детально поговоримо згодом.

– Ігоре, якщо говорити про благоустрій в місті, то за рік багато зроблено. Бюджет малий, звідки ресурси?

– Найбільшим ресурсом нашого міста є люди. Не применшуючи значимості кожного зокрема, скажу, що ми сильні колективним розумом. Тут маю на увазі злагоджену діяльність депутатського корпусу, виконкому, колективу міської ради, підтримку бізнесу та загальну громадську думку. І якщо бути чесним кожному, то тут в нас є ще величезний запас, який неодмінно використаємо. Безперечно, що гроші потрібні, бо вони дають більші можливості. Скажімо, ми вже давно могли завершити реконструкцію Вічевої площі. Та потрібно ще значні гроші. Сподіваємось цього року на підтримку Уряду, зусилля народних депутатів, але й самі жертвуємо, хто скільки може. Користуючись нагодою, закликаю всіх, хто має можливість, скласти свої пожертви і в такий спосіб прискорити завершення цього важливого для нас проекту. Якось почув гарний вислів: «Для того, щоб почати жити по-іншому, вам зовсім не потрібні більші гроші. Для цього потрібно лише мислити в правильному напрямку». Мабуть, не лише у місцевому самоврядуванні, в повсякденному житті кожна людина на щось розраховує. Важливою є ініціатива та наполегливість, розуміння того, на кого чи на що можна розраховувати, де можна знайти підтримку, що не завжди простіше, коли розумієш як все відбувається. Зараз хочу більш детально зупинитись на співпраці із Львівською обласною радою за програмою Конкурс мікропроектів місцевого розвитку Львівської області. Це є прекрасний і прозорий інструмент розвитку громад, який ми активно використовуємо. Судіть самі – по одному проекту, який перемагає у конкурсному відборі місто отримує максимально 200 тисяч гривень з обласного бюджету. 200 тисяч гривень виділяємо з міського бюджету. А ще – обов’язкове для перемоги співфінансування громади у розмірі 100 тисяч гривень, кошти мешканців і бізнесу. Минулого року ми отримали 21 перемогу. Цього року 20 проектів вже відібрано і доля одного буде ще додатково розглядатись. Рахуйте підтримку обласного бюджету. Безперечно дякую депутатам обласної ради, членам ради конкурсного відбору проектів, бо це чесний і прозорий конкурс та дуже дієва підтримка. Шкода, що не всі проекти відібрані як переможці. Ми подаємо багато проектів. А за кожним – праця та очікування людей. З припиненням дощів та настанням сприятливих погодних умов приступимо до реалізації цих мікропроектів.

– Ігоре, Золочівська міська рада активно веде міжнародне співробітництво. Яка мета таких значних зусиль в цьому напрямку?

– Коли ти живеш у мирі із сусідом чи запізнаєшся з новою людиною, заприятелюєш, то завжди є нагода навчитися кращого, почути чи побачити щось нове для себе. Якщо мислити глобально, то міжнародна співпраця – це запорука миру у світі. І в зміцнення миру ми хочемо внести свою маленьку лепту. За попередній рік Золочів відвідували декілька разів місії ОБСЄ. З візитом перебував керівник Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг, Надзвичайні і Повноважні посли декількох іноземних держав. Тільки два міста від Львівщини, в тому числі і Золочів, співпрацювали впродовж трьох років з проектом Європейського Союзу та ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду –ІІІ». Завдяки цій співпраці ми реалізували понад тридцять проектів у житловому секторі міста, будинках об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, закладах освіти та в сфері інфраструктури міста. На це Європейський Союз виділяв 50 відсотків коштів від вартості проекту. А в окремих випадках надавав повну грантову неповоротну допомогу. Нашим надійним європейським партнером є місто Шьонінген у Німеччині. Сотні золочів’ян мали можливість завдяки цій співпраці відвідати Німеччину. Зараз разом з міською радою Шьонінгена плануємо залучити кошти Міністерства економічного розвитку Німеччини на реставрацію будівель ратуш у Золочеві та Шьонінгені. Будівля міської ради Золочева вже давно потребує якісної реставрації. У співпраці із польським фондом «ПОЛОНІКА» плануємо відновлення об’єктів культурної спадщини. І цей список можна продовжувати і продовжувати.

– Ігоре, подейкують, що в медійному житті міста є вагомий успіх. Вже скоро золочівська станція Zolochiv.fm розпочне мовлення на короткій хвилі 89, 9.

– Підозрюю, що це може бути приємною несподіванкою нашого свята. Коли я попередньо говорив про наш міський ресурс, хочу згадати про талановитого золочів’янина Андрія Чижа, котрий є фанатом своєї професійної діяльності – радіо і є топовим голосом провідної радіостанції Радіо Люкс та глобальних топових брендів. Саме завдяки його наполегливій дворічній праці за рішенням Національної ради з питань телебачення та радіомовлення України Золочів нарешті вперше отримав право мовлення FM-діапазоні на частоті 89,9. Завдяки радіостанції Zolochiv.fm ми стали привабливішими для багатьох відомих артистів та виконавців з якими вже зараз Андрій Чиж розпочинає співпрацю та налагоджує стосунки для майбутніх проектів. Тут нас чекатиме багато цікавого.

– На які родзинки очікувати золочів’янам ще у День міста?

– Цього року ми знову експериментуємо. Запросили на святковий концерт сучасних виконавців. Вже отримали позитивні відгуки від користувачів соцмереж. Вперше в рамках святкування Дня міста на відкритому просторі будемо проводити конкурс «Міс Золочівщина». У складі журі конкурсу будуть авторитетні фахівці зі світу моди, зокрема модельної агенції Bravo Мodels, яка працює не лише в Україні, а й за кордоном. Сподіваюсь, що погода не підведе і нам все вдасться.

– І традиційно – привітання з Днем міста для золочів’ян.

– Насамперед дякую всім золочів’янам і кожному зокрема за любов до нашого міста. Дякую за щоденну жертовну працю. Щиро вітаю Вас з нашим спільним святом – Днем міста! Цього дня ми почуваємося іменинниками, а наші серця переповнює радість і гордість за місто, яке стало нашою затишною домівкою. Адже Золочів – це як маленька держава, зі своїми традиціями, звичаями, побутом та культурою. Я з вдячністю згадую всіх, хто творив історію нашого міста, збагачував його традиції, розбудовував, боронив від ворога, віддав своє життя за нашу державу. Рідне місто славиться людьми – талановитими, щирими, добрими й працьовитими, які творять його сьогодення та майбутнє. Низький уклін і велика шана Вам за самовіддану працю! Ще раз висловлюю слова глибокої вдячності усім за любов та вірність рідному місту. Вітаю всіх Вас, дорогі друзі і земляки, з Днем міста! І хочу побажати мирного нам усім неба над головою, світлого блага, добра, взаємоповаги і чудових можливостей росту і розвитку. Нехай це свято буде радісним і світлим!

Розмовляла 
Леся ГОРГОТА