вул. Шашкевича Маркіяна, буд. 22

(03265)42322

(03265)42376

mail@zlmr.gov.ua

  • foto winter 1
  • castle 2
  • 20230505 125501
  • 20230505 130318
  • 1020230505 150059
download.gif download.gifdownload.gifdownload.gifdownload.gif

???????? 23 серпня 2023 року, у День Державного Прапора України

у Золочеві встановили рекорд – військовослужбовці розгорнули найбільший стяг в Україні довжиною 147 м ????????

Представник Національного реєстру рекордів України підтвердив
та зареєстрував рекорд України.

Інтерв'ю із У. Гульоватою щодо заходу "Шашкевич fest"

– Уляно Володимирівно, «Шашкевич Fest» – фестиваль, який проводиться не лише на рівні Золочівської міської ради. Це значно вагоміший захід, що вшановує нашого славного отця Маркіяна. Розкажіть, що стало тією зернинкою, що зародила таке величне дійство.

– Місто Золочів одне із небагатьох міст, яке здобуло перемогу у Конкурсі культурно-мистецьких проектів «Малі міста – великі враження», що проводився Міністерством культури України. Ми давно працювали над тим, щоб провести гарний просвітницький захід з метою вшанування отця Маркіяна. Але, на жаль, кошти міського бюджету завжди потрібні на якісь глобальніші речі. Ми, вважаю, дуже гідно вшановуємо пам'ять Маркіяна Шашкевича ще з 2011 року, коли міським головою Ігорем Гриньківим у Золочеві розпочато реконструкцію історичної частини міста, що носить ім'я отця Маркіяна. Та й один з перших пам'ятників Будителю Галичини постав саме у нас, в Золочеві, на площі Вічевій. І знаєте, коли ведуться такі масштабні роботи, то про фестиваль якось думають, ну не в останню чергу, але й не в першу. А це теж важливо, адже ми маємо доносити до молоді просвітницькі ідеї тих, хто тут жив і творив нашу історію. Так само ми маємо розповідати про наших визначних особистостей усьому світові. Проект «Малі міста – великі враження» дає нам цю можливість. «Шашкевич Fest» це – перший фестиваль, який ми плануємо зробити традиційним, проводити щорічно. Дуже хочу, щоб з кожним роком він «обростав» новими культурними подіями, мистецькими заходами, щоб Золочів і справді дарував усім, хто хоча б раз тут побуває, великі і позитивні враження.

– Цікаво, чим же заманюватимуть організатори золочів‘ян та гостей нашого міста?

– Головною метою проведення фестивалю є створення єдиної духовно-культурно-просвітницької розважальної платформи, де заходи по вшануванню Маркіяна Шашкевича будуть проводитися на сучасний манер, зважаючи на інтереси молоді, з застосуванням цифрових технологій. Платформа стане інструментом інтеграції української культури та мови в життя громади.

– Маємо надію, що участь у «Шашкевич Fest» братимуть передовсім митці слова. Хто, якщо на сьогодні це вже не є секретом?

– Учасників фестивалю чекають книжкова толока за участю відомих українських письменників (Любов Хомчак, Марія Чумарна, Наталія Тріщ, Лана Перлулайнен, Любов Відута, Андрій Содомора, Богдан Пастух, Оксана Кришталева, Сергій Синюк, Мирослава Милян, Микола Зубков, Олександр Брацлавець, Марія Брацлавець, Людмила Пуляєва, Ольга Кіс, Ірина Білінська (Кривень), Галина Міколяш, Катерина Тихонова й інші); цікаві конкурси та майстер-класи, квести, поетичні батли, дефіле у вишиванках, перегляд науково-просвітницьких відео-роликів, творчі зустрічі з діячами культури та мистецтва, науковцями, участь у презентації друкованих видань, творів мистецтва, частування смаколиками місцевої автентичної кухні, а для найменших – зона відпочинку та дозвілля «Зоря» з інтерактивними розвагами та захоплюючими майстер-класами.

– А що стане справжньою родзинкою свята? Адже не так просто поєднати середину ХІХ і першу половину ХХІ століття, щоб і традицію, старовину не загубити, і сучасну молодь захопити.

– Родзинкою заходу стане концертна програма за участю відомих виконавців (гурт «Мері», Paulman, Аркадій Войтюк, Мята) та лазерне шоу «Разом к світлу, други жваві!», а на завершення – сучасна шоу-дискотека «Дайте руки, юні други» за участю go-go-dancers та топ-ведучих.

– Це про сучасне мистецтво більше, а як же традиція? Чи зможемо ми знайти виставку, майстер-клас, гру, змагання до душі?

– В рамках фестивалю, на вул. Шашкевича та бульварі Сковороди на вас чекають виставка частини експозиції М. Шашкевича з Бережанського краєзнавчого музею, народні промисли, виставки-продажі чорної та червоної кераміки, колоритного вишиття, виробів з дерева, скла, картин, майстер класи.

Бажаючі матимуть змогу відчути себе причетним до великого таїнства-створення книги. Проводитимуться майстер-класи з пошиття книжкового блоку за давньою технологією, кожен безкоштовно зможе долучитися до написання буквиці (заголовна літера тексту, книги чи розділу, орнаментована різними декоративними елементами) в традиціях слов’янської рукописної книги на левкашеній дошці, фарбами виготовленими на основі мінеральних пігментів та яєчного жовтка, так, як це робили монахи сотні років тому. А також дізнатися та спробувати, що таке високий друк, як створювались першодруки та надрукувати власноруч листівку в техніці лінорит. Проводитимуть це майстри-графіки Наталія Харів та Володимир Мартинович з м. Львова.

Окрім цього, ви зможете спробувати себе у роботі за верстатом для ткання килимів (глинянських), гончарним кругом, у видуванні скла, розписі воскових свічок, талаші, ляльці-мотанці, та ін., а для найменших – дитяча зона, де кожен зможе зробити для себе виріб ручної роботи (малюнок на склі, витинанка, квіти, квілінг, листівки, подарункові коробочки, браслети зі стрічок).

Швидко летять дні чудового осіннього вересня. В нелегких трудових турботах ми й не помітимо як збіжить тиждень і наступить врочистий день 15 вересня. Він залишить неповторні спогади в наших серцях.

Чекаємо всіх на «Шашкевич Fest».

Розмовляла Леся ГОРГОТА

Часопис «Наша українська справа»