вул. Шашкевича Маркіяна, буд. 22

(03265)42322

(03265)42376

mail@zlmr.gov.ua

  • foto winter 1
  • castle 2
  • 20230505 125501
  • 20230505 130318
  • 1020230505 150059

Через повномасштабне вторгнення росії багато українців змушені були покинути свої домівки в пошуках більш безпечних місць, які розташовані подалі від лінії фронту. Опинившись у незнайомому оточенні, втративши звичне життя і відчуваючи себе розгубленими, внутрішньо переміщеним особам складно інтегруватися в приймаючі громади самотужки. Тож задля встановлення відносин довіри між внутрішньо переміщеними жінками та місцевими мешканками громадська організація ГО "Ґендерний креативний простір" / Gender creative space у межах проєкту «Жіноче лідерство: на шляху відновлення України» провела дводенні тренінги «Театральна адвокація для розвитку громади за методикою форум-театру».
 
Форум-театр —це інтерактивна форма театру, яка піднімає соціальні проблеми та керується принципом «співучасті». Учасники та учасниці форум-театру самі створюють сценарії до спектаклів на основі тих питань, які турбують їх у громадах. А потім вони ж, а не професійні актори, за допомогою модерації ведучої чи ведучого грають написану виставу на сцені перед публікою, яка також бере активну участь у театральному дійстві. У межах проєкту модераторкою була Liliya Huk, яка з 2008 року активно проводить форум-театри в Україні, є експерткою з гендерних питань, прав людини.
 
«Загалом самі вистави невеликі, вони тривають 10 — 15 хвилин. Коли сюжет набуває кульмінації, де найгостріше проявляється соціальна несправедливість, модератор/ка зупиняє хід спектаклю, аби обговорити представлену проблему з глядачами. А потім пропонує їм замінити головну героїню чи героя, які в даний момент знаходяться в центрі конфлікту. Глядач/ка виходить на сцену, пропонує та програє свої варіанти вирішення цієї складної життєвої ситуації. Після кожної такої інтервенції модератор/ка ініціює обговорення», — розповідає Лілія Гук.
 
У форум-театрі від «Гендерного креативного простору» взяли участь внутрішньо переміщені жінки та жінки приймаючих громад Львівської області: Золочівської, Красненської та Стрийської. Теми, які обирали жінки для спектаклів, стосувалися і дискримінації в їхніх громадах, і захисту своїх прав, й адаптації внутрішньо переміщених осіб.
 
«Ми ставили вистави і про заплутані стосунки між родичами, і домашнє насильство, і проблеми та переживання внутрішньо переміщених жінок. Наприклад, була обіграна така хвилююча сцена: внутрішньо переміщена жінка прийшла в банк, а в касі до неї поставилися недружньо й зверхньо. Від неочікуваності жінка розгубилася, відчула, що її не приймають, закрилася в собі. Розбирали цю ситуацію за методом форум-театру, аби допомогти жінці знову відкритися громаді», — ділиться Лілія Гук.
 
Учасниці залишили емоційні та позитивні відгуки. Вони були вражені тими навичками та енергією, яку отримали під час своїх театральних імпровізацій, хоча приходили з легким хвилюванням на невідому для них за форматом зустріч.
 
«Після тренінгу я зовсім по-іншому дивлюся на складні життєві ситуації і тепер знаю способи їх вирішення», - ділиться Леся Лобойко, учасниця форум-театру зі Стрийської громади .
 
Учасниці Золочівської громади, неочікувано навіть для себе, віднайшли талант і наснагу створити власну театральну трупу. Колектив назвали «Галицькі коліжанки». Вже за 2 місяці трупа дебютувала на благодійному концерті «В єдності наша сила» з виставою «Фараони на сучасний лад». Авдиторія зустріла прем'єру оплесками.
 
Завдяки проєкту “Жіноче лідерство: на шляху відновлення України” жінки приймаючої громади разом із внутрішньо переміщеними жінками успішно розпочали діалог між собою заради порозуміння, потоваришували і продовжують дружньо долати перешкоди на шляху до єднання.
Проєкт «Жіноче лідерство: на шляху відновлення України» фінансується завдяки допомозі Великої Британії від Уряду Великої Британії та впроваджується організацією Пакт і ГО «Гендерний креативний простір».