вул. Шашкевича Маркіяна, буд. 22

(03265)42322

(03265)42376

mail@zlmr.gov.ua

  • foto winter 1
  • castle 2
  • foto winter 2

Цивільний захист та екологія

ПРОФІЛАКТИКА ГКІ ТА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ В ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ

       Золочівське управління Головного Управління Держпродспоживслужби у Львівській області, з метою вжиття відповідних заходів щодо збереження здоров’я людей та недопущення епідускладнень щодо гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь, недопущення виникнення випадків захворювання на ботулізм, керуючись Законами України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя», «Про захист населення від інфекційних хвороб», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», для стабільної санітарно-епідеміологічної ситуації в районі, скеровує рекомендації яких необхідно дотримуватись закладам громадського харчування :

  1. В асортименті закладу ресторанного господарства повинні бути включені страви та кулінарні вироби, для приготування яких у даному закладі є відповідні умови.
  2. З метою недопущення виробництва небезпечних в епідемічному відношенні готових страв та кулінарних виробів у закладі ресторанного господарства необхідно дотримуватись технології їх приготування: дотримуватись вимог окремої обробки продовольчої сировини та готових харчових продуктів з метою недопущення вторинного інфікування готової продукції, дотримуватись вимог дефростації м’ясних напівфабрикатів та риби, тушок птиці, субпродуктів, дотримуватись режимів термічної обробки напівфабрикатів з рубленого м’яса, м’яса птиці та порційних кусків риби, приготування омлету.  При проведенні обробки харчових продуктів у закладі ресторанного господарства необхідно приділяти увагу питанню санітарної обробки яєць із застосуванням миючих та сучасних дезінфікуючих засобів.
  3. Під час зберігання продовольчої сировини та харчових продуктів, в т.ч. кулінарних виробів та готових страв, у закладі ресторанного господарства слід дотримуватись термінів реалізації продукції, температурних умов зберігання, а також вимог товарного сусідства при зберіганні продовольчої сировини та харчових продуктів у складських приміщеннях та в холодильному обладнанні.
  4. Поступлення харчових продуктів та продовольчої сировини у заклад ресторанного господарства повинно здійснюватись за наявності відповідних документів, що посвідчують їх безпечність та якість, в т.ч. товаро-транспортних накладних.

5.Постачання продовольчої сировини та харчових продуктів у заклади ресторанного господарства необхідно здійснювати транспортними засобами, які відповідають гігієнічним вимогам (з ізотермічним (охолоджувальним) кузовом), проходять відповідну санітарну обробку та дезінфекцію. Продукти транспортуються у відповідній транспортній тарі з дотриманням вимог товарного сусідства з метою недопущення можливого забруднення харчових продуктів.

  1. У закладах ресторанного господарства повинні бути створені відповідні умови для дотримання санітарно-гігієнічного режиму виробництва продукції, наявна протічна холодна та гаряча вода гарантованої якості ,у відповідності до вимог Державних санітарних норм та правил “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”, затверджених наказом МОЗ України від 12.05.2010 р. № 400. Повинні функціонувати внутрішні мережі каналізації . Обладнання, інвентар та посуд повинні проходити належну санітарну обробку (миття та дезінфекція) згідно гігієнічних вимог з метою недопущення мікробного, забруднення готової продукції. У закладі повинен бути створений необхідний запас миючих та дезінфікуючих засобів, дозволених до використання МОЗ України, які слід зберігати у маркованому посуді .
  2. Працівники закладу ресторанного господарства зобов’язані проходити профілактичні медичні огляди, щоденний огляд на наявність гнійничкових захворювань. Не допускати до роботи для контакту з готовою продукцією осіб з гнійничковими захворюваннями шкіри, нагноєними порізами, опіками, а також з катарами верхніх дихальних шляхів. Працівники закладу ресторанного господарства повинні повідомляти адміністрацію закладу про випадки захворювання кишковими інфекціями у них та членів їх сімей. Працівники закладу повинні проходити навчання з гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів. Періодичність навчання встановлюється оператором ринку.
  3. З метою дотримання правил особистої гігієни працівниками закладу ресторанного господарства повинні бути створені відповідні умови (наявність умивальників, мила, одноразових рушників, дезінфікуючих засобів для обробки рук, дозволених до застосування) як на робочих місцях, так в санітарно-побутових приміщеннях.
  4. Оператор ринку повинен забезпечити проведення у закладі ресторанного господарства дератизаційних, дезінсекційних заходів згідно укладених угод зі спеціалізованими підприємствами, а також наявність актів виконаних робіт на робочому місці.

Безпека на воді!

Безпека на воді!

Найбільш чудовий відпочинок у літку – відпочинок на воді.

Окрім того вода – це чудодійний засіб оздоровлення організму. Плавання зміцнює організм, розвиває силу, спритність, витривалість. Людина, яка вміє плавати, почуває себе у воді  спокійно і впевнено. Але, на жаль, для декого відпочинок біля води закінчується трагедією. Так, серед основних причин загибелі дітей на воді є невміння плавати та купання без нагляду дорослих.

Для того щоб відпочинок приніс тільки задоволення  необхідно дотримуватись певних правил.

Правила поведінки на воді

Першою умовою безпечного відпочинку на воді є вміння плавати. Людина, яка добре плаває, почуває себе на воді спокійно, упевнено, у випадку необхідності може надати допомогу тому, хто потрапив у біду.

Навіть той, хто добре плаває, повинен постійно бути обережним, дисциплінованим і суворо дотримуватись правил поведінки на воді.

Знання та виконання правил поведінки на воді є запорукою безпеки життя, а також отримання задоволення від відпочинку. Необхідно звернути особливу увагу на роз’яснювальну роботу з дітьми в школі, вдома, у дитячих оздоровчих установах, а також через засоби масової інформації.       

Варто пам’ятати, що основними умовами безпеки є:

  • правильний вибір та обладнання місць купання;
  • навчання дорослих і дітей плаванню;
  • суворе дотримання правил поведінки під час купання й катання на плавзасобах;
  • постійний контроль за дітьми у воді з боку дорослих.

 

Загальні правила поведінки на воді:

  1. Відпочинок на воді (купання, катання на човнах) повинен бути тільки в спеціально відведених та обладнаних для цього місцях.
  2. Безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби.
  3. Купатися дозволяється в спокійну безвітряну погоду за швидкості вітру до 10м/сек, при температурі води – не нижчою за +18°С, t° повітря – не нижчою за +24°С.
  4. Перед купанням рекомендується пройти огляд лікаря.
  5. Після прийняття їжі купатися можна не раніше, ніж через 1,5–2 години.
  6. Заходити у воду необхідно повільно, дозволяючи тілу адаптуватися до зміни температури повітря та води.
  7. У воді варто знаходитися не більше 15 хвилин.
  8. Після купання не рекомендується приймати сонячні ванни, краще відпочити в тіні.
  9. Не рекомендується купатися поодинці біля крутих, стрімчастих і зарослих густою рослинністю берегів.
  10. Перед тим, як стрибати у воду, переконайтеся в безпеці дна й достатній глибині водоймища.
  11. Пірнати можна лише там, де є для цього достатня глибина, прозора вода, рівне дно.
  12. Кататися на човні (малому плавзасобі) дозволяється тільки після отримання дозволу та реєстрації в чергового по човновій станції.

Під час купання не робіть зайвих рухів, не тримайте свої м’язи в постійному напруженні, не гоніться за швидкістю просування на воді, не порушуйте ритму дихання, не перевтомлюйте себе, не беріть участі у великих запливах без дозволу лікаря й необхідних тренувань.

 

На воді забороняється:

  1. Купатися в місцях, які не визначені органами місцевого самоврядування та не обладнані для купання людей.
  2. Вилазити на попереджувальні знаки, буї, бакени.
  3. Стрибати у воду з човнів, катерів, споруджень, не призначених для цього.
  4. Пірнати з містків, дамб, причалів, дерев, високих берегів.
  5. Використовувати для плавання такі небезпечні засоби, як дошки, колоди, камери від автомобільних шин, надувні матраци та інше знаряддя, не передбачене для плавання.
  6. Плавати на плавзасобах біля пляжів та інших місць, які не відведені для купання.
  7. Вживати спиртні напої під час купання.
  8. Забруднювати воду й берег (кидати пляшки, банки, побутове сміття і т.д.), прати білизну й одяг у місцях, відведених для купання.
  9. Підпливати близько до плавзасобів, які йдуть неподалік від місць купання.
  10. Допускати у воді небезпечні ігри, які пов’язані з обмеженням руху рук і ніг.
  11. Подавати помилкові сигнали небезпеки.
  12. Дітям, які не вміють плавати, заходити глибше, ніж до пояса.
  13. Купання дітей без супроводу дорослих.

Компостні ями

На території Золочівської міської територіальної громади категорично заборонено самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища.

Найбільш ефективним по відношенню до довкілля шлях утилізації опалого листя, сухої трави, соломи та рослинних відходів є компостування.

Метод компостування є безпечним способом переробки рослинних та інших органічних відходів, що не шкодить довкіллю. Компост з рослинних та харчових та інших органічних відходів може значно зменшити необхідність утилізації таких відходів на території громади та зменшити кількість сміття (решток рослин), що викидається на сміттєзвалище.

 Мешканці будинків приватного сектору кожного домоволодіння громади зобов’язані здійснювати часткове захоронення та переробку (згодовування харчових відходів домашнім тваринам, спалення, перепрівання та перетворення на гній)  побутових відходів самостійно на територіях присадибних ділянок особливо у сільській місцевості.  

Оптимальним рішенням для удобрення грунту може стати компостна яма.

Як правильно зробити компостну яму

У теплу пору року у великої кількості мешканців сільської місцевості, виникають два загальних питання. Перший-як добре удобрити грунт? Другий-куди подіти постійно накопичуване побутове сміття? Проблеми у всіх спільні, а вирішує їх кожен по-своєму.

Оптимальним рішенням для удобрення грунту може стати компостна яма. Компостна яма вирішує основну проблему - вона утилізує органіку, яку ощадливі господині не викидають після прополки, а грамотно її переробляють в майбутнє добриво для ґрунту. Це-самий бюджетний гумус з усіх існуючих на сьогоднішній день. У процесі компостування здійснюється максимально прискорений процес розкладання завдяки різним мікроорганізмам, оскільки всередині ящика або ями для переробки бур’янів завжди підтримується однакова вологість і температура, яка більшою мірою сприяє активності різних бактерій. Після процесу переробки, даними гумусом можна удобрювати не тільки вуличні грядки, але й кімнатні рослини.

 Але не всі воліють облаштовувати компостну яму, хтось воліє використовувати магазинні добрива й підгодівлі, інші користуються перегноєм або гноєм, а деякі взагалі досить часто висівають на своїх грядках рослини - сидерати, які не тільки збагачують грунт, але і дуже активно борються з грунтовими хворобами та шкідниками.

 Але компостна яма може вирішити дані проблеми комплексно, спорудивши на своїй ділянці дану яму , яка не тільки виготовляє органічні добрива, а й виконує функцію переробки садового сміття та побутових відходів. Таким чином, ви не будете мучити себе докорами сумління, а відходи зможете перетворити в якісні справжні добрива для вашої ділянки, тому що велика частина всієї органіки з легкістю перетворюється на дуже поживний компост.

 Але перед тим як приступити до створення настільки корисного споруди, необхідно ретельно продумати всі її характеристики. Так як від обсягу необхідного компосту і швидкості його переробки безпосередньо залежить і сама конструкція компостній ями.

 Якщо питання одержання добрив не так важливий, а набагато важливіше утилізація усього сміття, то конструкція ями буде одна. Але, якщо компост з скошеної на газонах трави, зібраного листя на ділянці і іншого сміття необхідний у найкоротші терміни, то схема ями буде абсолютно іншою.

Компостна яма-основні правила облаштування

Вибираючи місце для майбутньої ями необхідно врахувати деякі фактори:

  1. Не менш тридцяти метрів має бути до самого близького джерела питної води, який використовують люди, це може бути водойма, свердловина або колодязь;
  2. Рекомендується розташувати компостну яму нижче джерела, для того щоб всі можливі забруднення не потрапили у воду для пиття;
  3. Для того щоб ваша компостна яма не заважала сусідам, при будівництві рекомендується врахувати напрям вітру в літній період;
  4. Також рекомендується не розміщувати компостну яму під палючими прямими сонячними променями, тому що вони здатні пересушити субстанцію і не дати перегнити органіці. Її краще розташувати де-небудь в тіні;
  5.  Ідеальне місце для розташування компостної ями-це кут ділянки, який розташовується біля   самого паркану.

 Для того щоб правильно визначити ємність компостній ями, необхідно уточнити, які органічні відходи будуть відправлені в неї, так як не кожен вид сміття підходить для компосту, деякі речі можуть виявитися навіть дуже небезпечними. Що можна використовувати для виробництва корисного компосту? Для цього чудово підійдуть ягоди, фрукти та овочі, напої, такі як; кава, чай і злаки. Крім цього в компостну яму на дачній ділянці можна відправляти листя, суху траву, свіжоскошену траву, солому, гілки дерев і кущів, бур’яни, хвою, гній тварин які вживають в їжу траву, папір, кора і коріння різних дерев і чагарників, зола деревна, деревні побутові відходи без слідів лаку і фарби.

 Суворо заборонено використовувати: кістки тварин і птахів, комах, гній домашньої худоби, так як в ньому можуть міститися яйця комах-шкідників та їх личинок, гельмінтів, оброблені і хворі рослини, гуму, залізо, пластик, і різні не натуральні тканини.

 У процесі створення корисного компосту досить активну участь беруть черв’яки, які живуть у землі і різноманітні мікроорганізми. Саме з цієї причини стіни поглиблення, розташовані нижче рівня землі не підлягають ізоляції, так як хробаки не зможуть пробратися всередину, і в підсумку підселенням черв’яків і мікроорганізмів доведеться займатися самостійно.

 

Компостна яма - як правильно за нею доглядати

 Розміри компостній ями для вашого присадибної ділянки не рекомендується робити великого розміру, так як компост регулярно потрібно ворушити. Забирати готовий компост має бути зручно, і тому краще робити компостну яму не більше двох метрів у довжину і півтора метра в ширину, висота максимально може бути теж півтора метра. Доцільно заглиблювати яму на півметра.

 Головна умова при спорудженні компостній ями-постійний рівень вологості всередині компосту. Таким чином, компост буде дозрівати набагато швидше, і його структура буде більш однорідніше.

 Для того щоб уберегти всю вологу всередині ями, її слід регулярно рясно поливати і прикривають зверху щільною плівкою за принципом парників, не дозволяючи при цьому субстрату загнивати від перезволоження. Дане плівкове покриття здатне забезпечити вас якісним компостом із зібраних у весняний та літній період відходів, вже в осінній час.

 Також компост регулярно потрібно ворушити вилами і організувати його укладку таким чином, щоб в компостній ямі перемежовувалися шари різної щільності. Завдяки діяльності земляних хробаків, мікроорганізмів і комах відбувається розкладання відходів. Для того щоб ці трудівники мали вільний доступ до свого робочого місця, не можна яму обгороджувати плівкою або іншими непроникними матеріалами, які крім цього можуть створювати перешкоду і надлишкам вологи. При повільній швидкості створення компосту слід штучно підсадити в субстрат черв’яків і бактерій.

В даний час з легкістю можна купити каліфорнійських черв’яків, які чудово справляються з цим завданням, або ж черв’яків-старателів. Але що перші, що другі види працездатні тільки в теплі пори року. Мікроорганізми активізуються вже з чотирьох градусів, і тому їх підсаджувати вже можна і у весняний період.

Компостна купа

Наступний спосіб споруди для переробки різних відходів в компост складно назвати ямою. Це схема споруди для тих, хто воліє прості рішення-це компостна купа.

Немає необхідності що-небудь копати або огороджувати. На вибране місце для купи складають шарами всі органічні дозволені залишки. У всьому іншому догляд за подібним спорудженням аналогічний. При необхідності купу ворушать і поливають, підсаджують мікроорганізмів і хробаків, також як і конструкції з ямами.

Компостна яма з пластикових контейнерів

При маленьких фінансових можливостях та обсягах відходів як компостній ями можна використовувати пластикові бочки або контейнера. Такі ємності повинні володіти дренажними отворами, вони дуже зручні тим, що займуть місце на ділянці дуже мало, не забруднюють воду і грунт, і вельми привабливі.

Самим головним і єдиним недоліком цього виду ям-обов’язкова і регулярна підсадка бактерій і земляних хробаків, без яких в контейнерах процес компостування просто неможливий.

Компост прямо на грядці

 Існує ще один самий оригінальний підхід до створення компостній ями. Він до неможливості простий-не будеш будувати купу або яму зовсім. Автори даного методу з упевненістю стверджують, що викладені прямо на грядки, подрібнені відходи, все одно рано чи пізно перепріють і перетворяться на корисні речовини для грунту.

Харчові відходи і рослинний садове сміття подрібнюють і акуратно укладають на міжрядді під рослини. Такий метод дуже ефективний при вирощуванні рослин на грунті, який закритий плівкою.

 Основний мінус даного незвичайного способу в тому, що не всі раді бачити на грядках подрібнені харчові продукти. Під щільним і товстим шаром такої мульчі з легкістю можуть завестися комахи, а при сильному надлишку вологи, слимаки. Тому навіть такий метод утилізації різних відходів потребує контролю та уваги.

 Переробити непотрібні відходи в якісний компост досить просто. Для цього не треба величезних витрат, спеціальних навичок і багато часу, а результат у вигляді збільшення врожаю і чистоти на ділянці, довго чекати не доведеться.

  І найголовніше, відбудеться покращення санітарно-екологічного стану території сіл нашої громади.