вул. Шашкевича Маркіяна, буд. 22

(03265)42322

(03265)42376

mail@zlmr.gov.ua

  • foto winter 1
  • castle 2
  • 20230505 125501
  • 20230505 130318
  • 1020230505 150059

У понеділок, 6 листопада 2023 року, у Золочівській міській раді відбулась робоча зустріч із керівником ЛМКП «Львіводоканал» Дмитром Ваньковичем.
Питання обслуговування мереж водопостачання та обонплати за водопостачання жителями сіл Плугів, Кийків, Лука, Червоне, Підлипці періодично виникає з 2017 року.  У зв’язку із змінами у чинному законодавстві, зменшено межі депресійної лійки, до якої входять згадані населені пункти, постало питання обліку води та оплати за послугу водопостачання. Окрім того виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв рішення, відповідно до якого починаючи з 1 січня 2024 року жителі вказаних населених пунктів зобов’язані здійснювати оплату за за послуги централізованого водопостачання згідно з вимогами чинного законодавства як споживачі цих послуг.
Керівник ЛМКП «Львіводоканал» Дмитро ВАНЬКОВИЧ пояснює:
– Досі мешканці сіл депресійних лійок отримували воду безкоштовно та практично безобліково на підставі затверджених нормативів. Однак з часом межі сіл збільшуються, покращується благоустрій садиб. Селяни уже не хочуть користуватися водорозбірною колонкою замість колодязя і підключають будинки до діючих водогонів. Відтак, водоспоживання зростає. Натомість наше підприємство має необліковані втрати води. Окрім того частина мереж є безгосподарними. Хто має чинити ці мережі у випадку їх виходу з ладу? Ця проблема уже давно чекала свого вирішення. Чіткий облік спожитої води є нашим наступним кроком після налагодження цілодобового водопостачання та зменшення витоків води через аварійні водогони. Встановлення вузлів обліку води (лічильників), дозволить виявити реальне водоспоживання мешканців сіл депресійної лійки та виявити слабкі місця, на яких є втрати води.
Відстоює інтереси громади міський голова Золочева Ігор ГРИНЬКІВ:
– Мене непокоїть ситуація, що склалась із водопостачанням сіл  Червоне, Плугів, Кийків, Лука, Підлипці, котрим надається вода Львівводоканалом. Відстоюючи інтереси мешканців цих сіл, разом з депутатами неодноразово зустрічався із представниками Львівської міської ради та ЛМКП «Львівводоканал» у Львові та Золочеві. На звернення старости села Червоне Лесі Олексів у неділю особисто спілкувався про відновлення водопостачання у селі Червоне із міським головою м. Львова Андрієм Садовим. Люди звикли до того, що вони мають воду і це – нормально.

Як бути з теперішньою позицією Львівводоканалу, який посилається на рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг та рішення виконавчого комітету Львівської міської ради про припинення водопостачання на безоплатній основі жителям вказаних сіл нашої громади, мусимо порадитись спільно.
У той же час жителі стверджують, що через роботу підприємства порушено екологію на території, у результаті чого зникла вода в колодязях. При цьому вони користуються збудованим за державні кошти централізованим водопостачанням для власних потреб без будь-якого обліку. Люди вважають, що мають користуватися перевагами – не сплачувати за воду. Схожа ситуація була й у селах Львівського району, які також входили до депресійної лійки. Утім, спільно з місцевою владою її вдалося вирішити. У результаті населення справно сплачує за воду. Позиція в людей єдина – розвивати централізоване водопостачання, а в майбутньому створити систему водовідведення. Який механізм напрацюють у Золочівській громаді, – час покаже.