вул. Шашкевича Маркіяна, буд. 22

(03265)42322

(03265)42376

mail@zlmr.gov.ua

  • foto winter 1
  • castle 2
  • 20230505 125501
  • 20230505 130318
  • 1020230505 150059

Увага! З 1 квітня 2024 року в 22 областях України розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів. Також наразі триває заборона на вилов раків. Тривалість нерестової заборони відрізняється залежно від областей та водойм України.

           З метою посилення охорони, відтворення та збільшення водних ресурсів, попередження і недопущення порушень правил любительського рибальства на водоймах Львівської області головою обласної військової адміністрації підписано розпорядження від 26.03.2024 № 224/0/5-24 ВА «Про заборону добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) у період нересту у водних об’єктів Львівської області, не заборонених для проведення любительського рибальства в 2024 році» та затверджено перелік позанерестових ділянок для проведення любительського рибальства в період встановлення весняно-літньої заборони на лов риби, інших водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах Львівської області у 2024 році. В межах області оголошено квітень, травень, червень поточного року місяцями охорони нерестуючої риби.

На території Львівської області в цей період заборонено будь-яке рибальство, а також вилов раків у такі терміни:

   в басейні р. Дністер із 1 квітня до 10 червня (включно);

   в басейнах річок Західний Буг, Сян та Стир із 1 квітня до 20 травня (включно);

   у всіх водосховищах, технічних водоймах із 1 квітня до 10 червня (включно);

   у придаткових системах водойм (протоки, гирла, стариці, розливи водойм, які тимчасово заповнюються водою в період весняної повені) із 1 квітня до 30     червня (включно).

Як виняток, дозволити любительське рибальство в межах Золочівської міської територіальної громади:

Золочівське (водосховище):

        Озеро на вул. Шевченка м. Золочева (вздовж дамби та на відстані 300 м від дамби північного берега).

  1. Золочівське водосховище:

18.1 - вздовж гребля та на відстані 300 м від водопропускної споруди північного берега (Золочівський район).

         Ставок «Молодіжний» в парку відпочинку «Здоров’я» колишня назва «Жовтневий» в м. Золочеві (уздовж греблі та на відстані 300 м по обидві сторони від неї).                          

  1. Ставок в парку «Жовтневий» (м. Золочів):

19.1 - уздовж греблі та на відстані 300 м по обидві сторони від неї (Золочівський район).

Зіпсувати задоволення від улюбленого заняття рибалці може тільки одне- порушення правил і заборони рибоволі.

Заборона вилову риби, а також інших водних біоресурсів, застосовується з метою поновлення і збереження популяції різних видів. Кожен рибак повинен знати, що для свого задоволення законом дозволено використовувати не всі знаряддя та способи рибалки. Зокрема заборонити все, що стосуються вилову сітками, а також існують обмеження по вилову риби з човнів.

Відповідно до Правил любительського та спортивного рибальства, під час нересту дозволяється виключно любительське рибальство однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом. Рибалити можна з берега в межах населеного пункту у дозволених місцях, за межами нерестовищ (межі визначені у наказах). Забороняється здійснення будь-якого іншого способу вилову, в тому числі, з перевищенням дозволеної добової норми вилову – три кілограми. Заборонено пересування плавучих засобів (човнів), організацію змагань з рибальства та проведення підводного полювання.

Як інформують у Державній екологічній інспекції у Львівській області та Львівському рибоохоронному патрулі, в період нересту заборонено:

  • – проведення у рибогосподарських водних об’єктах та в прибережних захисних смугах  днопоглиблювальні, вибухові, гідротехнічні та інші види робіт;
  • – добування піщано-гравійної суміші;
  • – розчищення русел річок, берегоукріплення;
  • – проведення змагань зі спортивного рибальства, підводне полювання;
  • – пересування плавучих засобів (човнів), крім суден спеціально уповноважених органів та державних органів, що здійснюють охорону водних біоресурсів та у випадку надзвичайних потреб, тощо.

Крім того, відповідно до Правил промислового рибальства в рибогосподарських водних об’єктах України забороняється добування водних біоресурсів у даний період.

Потужний природний інстинкт нересту стає у риб головним, він приглушує рефлекси самозбереження. В цей час риба може стати легкою здобиччю для браконьєрів. Тому закликаємо громадян бути відповідальними та дотримуватися даної заборони, адже від того, як пройде нерест водних біоресурсів, залежить відновлення їх популяцій у наших водоймах».

За порушення правил рибальства під час нересту передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності. У разі порушень правил рибальства - громадяни можуть повідомити на «гарячу лінію» Львівського рибоохоронного патруля за телефонами: (032) 270-41-88 та   (066) 098-84-47 управління Державного агентства рибного господарства у Львівській області /держінспектора Круть Р.Р. 0672630568.

Довідково:

Основними передумовами, що дають «команду» до початку нересту є температурний чинник, кисневий режим, наявність партнера та субстрату для відкладання статевих продуктів.

Однак, не вся риба одразу йде на нерест. Зазвичай, спочатку нерестяться хижі види риб: щука та окунь. Далі протягом квітня в нерестовий процес поступово входить переважна більшість видів іхтіофауни. Останніми відкладають ікру короп, лин та сом (з середини або кінця травня). Карась взагалі може метати ікру порціями протягом всього літа.

Ікрометання у риб буває одноразовим, коли метають ікру впродовж декількох хвилин (щука, окунь, плітка та інші) або порційним, коли метають ікру окремими порціями з інтервалами від декількох днів до 2-3 тижнів (лин, плоскирка, карась та інші).