вул. Шашкевича Маркіяна, буд. 22

(03265)42322

(03265)42376

mail@zlmr.gov.ua

  • foto winter 1
  • castle 2
  • 20230505 125501
  • 20230505 130318
  • 1020230505 150059

Цивільний захист та екологія

ПАМ’ЯТКА щодо оповіщення населення за сигналом цивільного захисту «Увага всім»

ПАМ’ЯТКА щодо оповіщення населення за сигналом цивільного захисту «Увага всім»

 

 

Оперативну інформацію про події на території Львівщини можна отримувати у Telegram-каналі «Оповіщення Цивільного захисту»!

ПРАВИЛА ПОВОДЖЕННЯ З НОВОРІЧНОЮ ЯЛИНКОЮ

 

Її люблять діти і дорослі. Невимовну втіху приносить ялинка малятам.

Але якщо не дотримуватись застережних заходів , весела чарівниця може затьмарити радість СВЯТА - ВИНЕКНЕННЯМ ПОЖЕЖІ.

Щоб цього не трапилось, при влаштуванні ялинки дотримуйтесь слідуючих правил пожежної безпеки :

  1. Ялинка повинна встановлюватись на стійкій основі.
  2. Встановлюйте ялинку на відстані не менше 1 м від приладів опалення, фіранок, штор...
  3. Ялинку не слід встановлювати в проходах, біля виходів, на шляхах евакуації людей.
  4. У приміщеннях, де встановлено ялинку, не дозволяється запалювати бенгальські вогні, користуватись хлопавками та сірниками.
  5. Освітлення ялинки має бути тільки електричним ( промислового виготовлення ).
  6. Електропроводка до лампочок повинна бути виготовлена з гнучкого мідного дроту.
  7. Підключення гірлянд до мережі повинно виконуватись тільки за допомогою справної штепсельної розетки.
  8. Не дозволяється прикрашати ялинку целулоїдними іграшками, а також марлею, ватою, не просоченою вогнезахисною речовиною, застосовувати для ілюмінації ялинки свічки, одягати дітей в костюми з легкозаймистих матеріалів (вати, паперу, марлі і т.п.).
  9. Ігри дітей біля ялинки слід проводити під наглядом дорослих.

Пам'ятайте ! Бенгальський вогонь, феєрверки та різноманітні піротехнічні засоби в руках дітей може спричинити справжнє лихо. А нерідко вони можуть навіть стати жертвами своїх пустощів.

НЕ ЗАЛИШАЙТЕ ДІТЕЙ ОДНИХ БІЛЯ ЯЛИНКИ !!!

 

НА ВИПАДОК ПОЖЕЖІ : зазделегіть приготуйте воду, покривала, при виникненні пожежі негайно викликайте за номером пожежно-рятувальну службу і вживайте заходів до евакуації людей з приміщення та гасіння вогню.

ОСНОВНІ ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ НА КРИЗІ

ПІД ЧАС ЗИМОВОГО ВІДПОЧИНКУ

 

Перебуваючи на замерзлих водоймах: чи то рибалячи, чи то активно відпочиваючи, – потрібно пам’ятати правила поводження на кризі. Найбільш небезпечна крига – перша та остання: вона ще (або вже) не міцна.

Міцна крига, на відміну від слабшої (білої та жовтуватої), має, зазвичай, синюватий або зеленкуватий відтінок. Тонкий лід, як правило, трапляється біля берегів, заростей очерету та під снігом. Будьте обережні! У цих місцях можна провалитися!

Міцність льоду слід перевіряти палицею, і в жодному разі ногою

Для того щоб не трапилося нещастя, слід пам’ятати:

– виходити на лід можна лише тоді, коли його товщина досягне 7 см;

– масова пішохідна переправа може бути організована лише за товщу льоду понад 15 см, відстань між людьми, які прямують переправою, повинна бути не менш ніж 5 м;

– під час масового катання на ковзанах лід має бути не тоншим за 25 см.

 

Стан людини, яка опинилася в холодній воді

У людини в крижаній воді перехоплює дихання, голову ніби стискає залізний обруч, пришвидшується серцебиття. Щоб захиститися від небезпечного холоду, організм «вмикає» захист – починається сильне тремтіння. Внаслідок цього організм зігрівається, але через деякий час і цього тепла стає недостатньо. Коли температура поверхні тіла знижується до 30 градусів, тремтіння припиняється й організм дуже швидко охолоджується. Дихання стає все рідшим, пульс сповільнюється, тиск падає. Смерть людини, що несподівано опинилася в холодній воді, настає найчастіше через шок, що розвивається протягом перших 5–15 хвилин після занурення у воду або порушення дихання.

 

Правила безпеки

Під час перебування на льоду рибалкам та іншим особам необхідно дотримуватись таких правил безпеки:

– з’ясуйте заздалегідь, чи немає підозрілих місць на кризі (лід може бути не міцним біля стоку води, тонким або крихким поблизу кущів, очерету, під кучугурами);

– обминайте ділянки, які вкриті товстим шаром снігу (під снігом лід завжди тонший);

– не пробивайте в одному місці багато лунок;

– не збирайтеся великими групами на невеликій площі льоду;

– не пробивайте лунки на переправах;

– візьміть із собою палицю для того, щоб перевіряти міцність льоду;

– не ловіть рибу поблизу вимоїн та занадто далеко від берега;

– завжди майте під рукою міцну мотузку, довжиною 12–15 метрів;

– тримайте поруч із лункою дошку або велику гілку;

– якщо лід почав тріщати та з’явилися характерні тріщини – негайно повертайтеся на берег. Не біжіть, а відходьте повільно, не відриваючи ступні від льоду.

Якщо провалились під лід

У випадку, якщо ви все ж таки провалилися під лід, то:

– не піддавайтеся паніці, утримуйтеся на плаву, уникаючи занурення з головою;

– кличте на допомогу;

– намагайтеся вилізти на лід, наповзаючи на його край грудьми, широко розкинувши руки і почергово витягуючи на поверхню ноги;

– намагайтеся якомога ефективніше використати своє тіло, збільшуючи ним опорну площу;

– вибравшись на лід, перекотіться і відповзайте в той бік – звідки прийшли, – де міць льоду вже відома.

Далі необхідно переодягнутися. Якщо сухого одягу під руками не виявилося, треба викрутити мокрий і знову одягнути його. Щоб зігрітися, виконуйте будь-які фізичні вправи. Можна розтертися сухою вовняною тканиною, потім необхідно сховатися в захищеному від вітру місці, добре укутатися, по можливості випити чогось гарячого.

 

Допомога іншому

Звичайно, намагатися врятувати людині життя почесно, але перш ніж кинутися до того, хто провалився, необхідно:

– покликати (якщо це можливо) на допомогу;

– знайти предмет, який можна кинути потерпілому (міцну палицю, мотузку, власний пояс, шарф, сумку або рюкзак, якщо вони без речей і мають довгу, міцно пристрочену лямку);

– оцінити, наскільки далеко від берега опинився потерпілий, і чи є можливість без перешкод дістатися до нього.

Якщо впевнені, що зможете (чи готові) врятувати людину, то:

– гукніть, що йдете на допомогу;

– наближайтесь до ополонки поповзом, широко розкинувши руки;

– підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру;

– не підповзаючи до самого краю ополонки, подайте потерпілому палицю, жердину, лижу, шарф, вірьовку, санчата чи щось подібне і витягніть його на лід;

– витягши потерпілого на лід, разом із ним поповзом повертайтесь назад;

– по можливості потерпілого швидко переодягніть у сухий одяг, організуйте обігрів спини і грудей, зробіть масаж кінцівок;

– потерпілого необхідно терміново доставити в тепле приміщення, по можливості надати першу допомогу, необхідну при переохолодженні, і викликати швидку допомогу;

– в жодному разі не давайте потерпілому спиртне «для зігріву». Спиртне в цьому випадку провокує різке некероване зниження внутрішньої температури тіла.

Будьте обережними, не ризикуйте своїм життям!

ПРОФІЛАКТИКА ГКІ ТА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ В ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ

       Золочівське управління Головного Управління Держпродспоживслужби у Львівській області, з метою вжиття відповідних заходів щодо збереження здоров’я людей та недопущення епідускладнень щодо гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь, недопущення виникнення випадків захворювання на ботулізм, керуючись Законами України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя», «Про захист населення від інфекційних хвороб», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», для стабільної санітарно-епідеміологічної ситуації в районі, скеровує рекомендації яких необхідно дотримуватись закладам громадського харчування :

  1. В асортименті закладу ресторанного господарства повинні бути включені страви та кулінарні вироби, для приготування яких у даному закладі є відповідні умови.
  2. З метою недопущення виробництва небезпечних в епідемічному відношенні готових страв та кулінарних виробів у закладі ресторанного господарства необхідно дотримуватись технології їх приготування: дотримуватись вимог окремої обробки продовольчої сировини та готових харчових продуктів з метою недопущення вторинного інфікування готової продукції, дотримуватись вимог дефростації м’ясних напівфабрикатів та риби, тушок птиці, субпродуктів, дотримуватись режимів термічної обробки напівфабрикатів з рубленого м’яса, м’яса птиці та порційних кусків риби, приготування омлету.  При проведенні обробки харчових продуктів у закладі ресторанного господарства необхідно приділяти увагу питанню санітарної обробки яєць із застосуванням миючих та сучасних дезінфікуючих засобів.
  3. Під час зберігання продовольчої сировини та харчових продуктів, в т.ч. кулінарних виробів та готових страв, у закладі ресторанного господарства слід дотримуватись термінів реалізації продукції, температурних умов зберігання, а також вимог товарного сусідства при зберіганні продовольчої сировини та харчових продуктів у складських приміщеннях та в холодильному обладнанні.
  4. Поступлення харчових продуктів та продовольчої сировини у заклад ресторанного господарства повинно здійснюватись за наявності відповідних документів, що посвідчують їх безпечність та якість, в т.ч. товаро-транспортних накладних.

5.Постачання продовольчої сировини та харчових продуктів у заклади ресторанного господарства необхідно здійснювати транспортними засобами, які відповідають гігієнічним вимогам (з ізотермічним (охолоджувальним) кузовом), проходять відповідну санітарну обробку та дезінфекцію. Продукти транспортуються у відповідній транспортній тарі з дотриманням вимог товарного сусідства з метою недопущення можливого забруднення харчових продуктів.

  1. У закладах ресторанного господарства повинні бути створені відповідні умови для дотримання санітарно-гігієнічного режиму виробництва продукції, наявна протічна холодна та гаряча вода гарантованої якості ,у відповідності до вимог Державних санітарних норм та правил “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”, затверджених наказом МОЗ України від 12.05.2010 р. № 400. Повинні функціонувати внутрішні мережі каналізації . Обладнання, інвентар та посуд повинні проходити належну санітарну обробку (миття та дезінфекція) згідно гігієнічних вимог з метою недопущення мікробного, забруднення готової продукції. У закладі повинен бути створений необхідний запас миючих та дезінфікуючих засобів, дозволених до використання МОЗ України, які слід зберігати у маркованому посуді .
  2. Працівники закладу ресторанного господарства зобов’язані проходити профілактичні медичні огляди, щоденний огляд на наявність гнійничкових захворювань. Не допускати до роботи для контакту з готовою продукцією осіб з гнійничковими захворюваннями шкіри, нагноєними порізами, опіками, а також з катарами верхніх дихальних шляхів. Працівники закладу ресторанного господарства повинні повідомляти адміністрацію закладу про випадки захворювання кишковими інфекціями у них та членів їх сімей. Працівники закладу повинні проходити навчання з гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів. Періодичність навчання встановлюється оператором ринку.
  3. З метою дотримання правил особистої гігієни працівниками закладу ресторанного господарства повинні бути створені відповідні умови (наявність умивальників, мила, одноразових рушників, дезінфікуючих засобів для обробки рук, дозволених до застосування) як на робочих місцях, так в санітарно-побутових приміщеннях.
  4. Оператор ринку повинен забезпечити проведення у закладі ресторанного господарства дератизаційних, дезінсекційних заходів згідно укладених угод зі спеціалізованими підприємствами, а також наявність актів виконаних робіт на робочому місці.

Безпека на воді!

Безпека на воді!

Найбільш чудовий відпочинок у літку – відпочинок на воді.

Окрім того вода – це чудодійний засіб оздоровлення організму. Плавання зміцнює організм, розвиває силу, спритність, витривалість. Людина, яка вміє плавати, почуває себе у воді  спокійно і впевнено. Але, на жаль, для декого відпочинок біля води закінчується трагедією. Так, серед основних причин загибелі дітей на воді є невміння плавати та купання без нагляду дорослих.

Для того щоб відпочинок приніс тільки задоволення  необхідно дотримуватись певних правил.

Правила поведінки на воді

Першою умовою безпечного відпочинку на воді є вміння плавати. Людина, яка добре плаває, почуває себе на воді спокійно, упевнено, у випадку необхідності може надати допомогу тому, хто потрапив у біду.

Навіть той, хто добре плаває, повинен постійно бути обережним, дисциплінованим і суворо дотримуватись правил поведінки на воді.

Знання та виконання правил поведінки на воді є запорукою безпеки життя, а також отримання задоволення від відпочинку. Необхідно звернути особливу увагу на роз’яснювальну роботу з дітьми в школі, вдома, у дитячих оздоровчих установах, а також через засоби масової інформації.       

Варто пам’ятати, що основними умовами безпеки є:

  • правильний вибір та обладнання місць купання;
  • навчання дорослих і дітей плаванню;
  • суворе дотримання правил поведінки під час купання й катання на плавзасобах;
  • постійний контроль за дітьми у воді з боку дорослих.

 

Загальні правила поведінки на воді:

  1. Відпочинок на воді (купання, катання на човнах) повинен бути тільки в спеціально відведених та обладнаних для цього місцях.
  2. Безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби.
  3. Купатися дозволяється в спокійну безвітряну погоду за швидкості вітру до 10м/сек, при температурі води – не нижчою за +18°С, t° повітря – не нижчою за +24°С.
  4. Перед купанням рекомендується пройти огляд лікаря.
  5. Після прийняття їжі купатися можна не раніше, ніж через 1,5–2 години.
  6. Заходити у воду необхідно повільно, дозволяючи тілу адаптуватися до зміни температури повітря та води.
  7. У воді варто знаходитися не більше 15 хвилин.
  8. Після купання не рекомендується приймати сонячні ванни, краще відпочити в тіні.
  9. Не рекомендується купатися поодинці біля крутих, стрімчастих і зарослих густою рослинністю берегів.
  10. Перед тим, як стрибати у воду, переконайтеся в безпеці дна й достатній глибині водоймища.
  11. Пірнати можна лише там, де є для цього достатня глибина, прозора вода, рівне дно.
  12. Кататися на човні (малому плавзасобі) дозволяється тільки після отримання дозволу та реєстрації в чергового по човновій станції.

Під час купання не робіть зайвих рухів, не тримайте свої м’язи в постійному напруженні, не гоніться за швидкістю просування на воді, не порушуйте ритму дихання, не перевтомлюйте себе, не беріть участі у великих запливах без дозволу лікаря й необхідних тренувань.

 

На воді забороняється:

  1. Купатися в місцях, які не визначені органами місцевого самоврядування та не обладнані для купання людей.
  2. Вилазити на попереджувальні знаки, буї, бакени.
  3. Стрибати у воду з човнів, катерів, споруджень, не призначених для цього.
  4. Пірнати з містків, дамб, причалів, дерев, високих берегів.
  5. Використовувати для плавання такі небезпечні засоби, як дошки, колоди, камери від автомобільних шин, надувні матраци та інше знаряддя, не передбачене для плавання.
  6. Плавати на плавзасобах біля пляжів та інших місць, які не відведені для купання.
  7. Вживати спиртні напої під час купання.
  8. Забруднювати воду й берег (кидати пляшки, банки, побутове сміття і т.д.), прати білизну й одяг у місцях, відведених для купання.
  9. Підпливати близько до плавзасобів, які йдуть неподалік від місць купання.
  10. Допускати у воді небезпечні ігри, які пов’язані з обмеженням руху рук і ніг.
  11. Подавати помилкові сигнали небезпеки.
  12. Дітям, які не вміють плавати, заходити глибше, ніж до пояса.
  13. Купання дітей без супроводу дорослих.