вул. Шашкевича Маркіяна, буд. 22

(03265)42322

(03265)42376

mail@zlmr.gov.ua

  • foto winter 1
  • castle 2
  • foto winter 2

Цивільний захист та екологія

Збережіть червонокнижні первоцвіти!

     

  Щороку навесні в Україні проводиться операція «Первоцвіт», яка  направлена на припинення збору, перевезення та торгівлі зникаючими раньоквітучими первоцвітами занесених до Червоної Книги України зокрема: підсніжника білосніжного, білоцвіту весняного, шафрану Гейфеля, рябчика шахового.

     Мабуть, ніякі рослини не викликають стільки емоцій, як перші весняні квіти. Ось-ось з’являються ці тендітні, але дуже сміливі рослини, які сповіщають про прихід весни.

       Масовий збір на продаж квітконосів рідкісних рослин призводить до послаблення, а у невеличких місцезростаннях до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Крім цього, дуже часто первоцвіти знищуються з кореневою частиною, що призводить до фізичного знищення популяцій.        

       Сумно, що весною ці рідкісні рослини викоростовують як засіб заробітку, хоча зривати та продавати ці рослини заборонено, бо їх занесено до Червоної книги. Більше того, за знищення або незаконне вилучення первоцвітів з природного середовища, передбачена адміністративна відповідальність та нараховується шкода, яка іноді тягне за собою й кримінальну відповідальність.

     Згідно постанови КМУ № 1030 від 07.11.2012 року «...розмір компенсації за шкоду, заподіяну незаконним збиранням або знищенням чи пошкодженням рослин, занесених до Червоної Книги України становить від 49 до 62 грн за одну рослину». Згідно з ст. 88-1 КУпАП: «...порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн із конфіскацією незаконно добутого».

     В рамках операції «Первоцвіт-2022» на теритрії Золочівської міської ради, представниками Золочівського ВП ГУ НП у Львівській області, державною лісовою охороною ДП «Золочівського лісового господарства», Золочівського ДЛП «Галсілліс», працівниками НПП «Північне Поділля проводить рейдові обстеження території громади району з метою проведення контролю за недопущенням продажу квітів. Постійна рейдова робота зосереджена в місцях збору та збуту рослин та шляхах перевезення, а саме:                                                            

– в межах проростаючого ареалу підсніжника звичайного Золочівського лісництва  ДП «Золочівського лісового господарства»;                                                                                                

– вздовж автодороги Львів- Кіровоград- Знамянка між населеними пунктами с. Червоне – с.Новосілки;                                                                                                                                                                                            

– в межах КП «Золочівського ринку» та прилеглих територій в м.Золочів.                                                                                         

     Золочівська міська рада з метою охорони первоцвітів, недопущення їх заготівлі для продажу просить мешканців громади звертатись в Державну екологічну інспекцію у Львівській області , Золочівський ВП ГУНП у Львівській області чи у Головне управління Національної поліції у Львівській області за коротким номером 102.

Тому ми наполегливо просимо зберегти ранньоквітучі весняні квіти, які хижацьким способом знищуються заради фінансової вигоди.

Пам'ятайте – купуючи рослину, занесену до Червоної книги України Ви стаєте співучасником злочину. Бережімо природу навколо нас!

ПАМ’ЯТКА щодо оповіщення населення за сигналом цивільного захисту «Увага всім»

ПАМ’ЯТКА щодо оповіщення населення за сигналом цивільного захисту «Увага всім»

 

 

Оперативну інформацію про події на території Львівщини можна отримувати у Telegram-каналі «Оповіщення Цивільного захисту»!

ПРАВИЛА ПОВОДЖЕННЯ З НОВОРІЧНОЮ ЯЛИНКОЮ

 

Її люблять діти і дорослі. Невимовну втіху приносить ялинка малятам.

Але якщо не дотримуватись застережних заходів , весела чарівниця може затьмарити радість СВЯТА - ВИНЕКНЕННЯМ ПОЖЕЖІ.

Щоб цього не трапилось, при влаштуванні ялинки дотримуйтесь слідуючих правил пожежної безпеки :

  1. Ялинка повинна встановлюватись на стійкій основі.
  2. Встановлюйте ялинку на відстані не менше 1 м від приладів опалення, фіранок, штор...
  3. Ялинку не слід встановлювати в проходах, біля виходів, на шляхах евакуації людей.
  4. У приміщеннях, де встановлено ялинку, не дозволяється запалювати бенгальські вогні, користуватись хлопавками та сірниками.
  5. Освітлення ялинки має бути тільки електричним ( промислового виготовлення ).
  6. Електропроводка до лампочок повинна бути виготовлена з гнучкого мідного дроту.
  7. Підключення гірлянд до мережі повинно виконуватись тільки за допомогою справної штепсельної розетки.
  8. Не дозволяється прикрашати ялинку целулоїдними іграшками, а також марлею, ватою, не просоченою вогнезахисною речовиною, застосовувати для ілюмінації ялинки свічки, одягати дітей в костюми з легкозаймистих матеріалів (вати, паперу, марлі і т.п.).
  9. Ігри дітей біля ялинки слід проводити під наглядом дорослих.

Пам'ятайте ! Бенгальський вогонь, феєрверки та різноманітні піротехнічні засоби в руках дітей може спричинити справжнє лихо. А нерідко вони можуть навіть стати жертвами своїх пустощів.

НЕ ЗАЛИШАЙТЕ ДІТЕЙ ОДНИХ БІЛЯ ЯЛИНКИ !!!

 

НА ВИПАДОК ПОЖЕЖІ : зазделегіть приготуйте воду, покривала, при виникненні пожежі негайно викликайте за номером пожежно-рятувальну службу і вживайте заходів до евакуації людей з приміщення та гасіння вогню.

ОСНОВНІ ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ НА КРИЗІ

ПІД ЧАС ЗИМОВОГО ВІДПОЧИНКУ

 

Перебуваючи на замерзлих водоймах: чи то рибалячи, чи то активно відпочиваючи, – потрібно пам’ятати правила поводження на кризі. Найбільш небезпечна крига – перша та остання: вона ще (або вже) не міцна.

Міцна крига, на відміну від слабшої (білої та жовтуватої), має, зазвичай, синюватий або зеленкуватий відтінок. Тонкий лід, як правило, трапляється біля берегів, заростей очерету та під снігом. Будьте обережні! У цих місцях можна провалитися!

Міцність льоду слід перевіряти палицею, і в жодному разі ногою

Для того щоб не трапилося нещастя, слід пам’ятати:

– виходити на лід можна лише тоді, коли його товщина досягне 7 см;

– масова пішохідна переправа може бути організована лише за товщу льоду понад 15 см, відстань між людьми, які прямують переправою, повинна бути не менш ніж 5 м;

– під час масового катання на ковзанах лід має бути не тоншим за 25 см.

 

Стан людини, яка опинилася в холодній воді

У людини в крижаній воді перехоплює дихання, голову ніби стискає залізний обруч, пришвидшується серцебиття. Щоб захиститися від небезпечного холоду, організм «вмикає» захист – починається сильне тремтіння. Внаслідок цього організм зігрівається, але через деякий час і цього тепла стає недостатньо. Коли температура поверхні тіла знижується до 30 градусів, тремтіння припиняється й організм дуже швидко охолоджується. Дихання стає все рідшим, пульс сповільнюється, тиск падає. Смерть людини, що несподівано опинилася в холодній воді, настає найчастіше через шок, що розвивається протягом перших 5–15 хвилин після занурення у воду або порушення дихання.

 

Правила безпеки

Під час перебування на льоду рибалкам та іншим особам необхідно дотримуватись таких правил безпеки:

– з’ясуйте заздалегідь, чи немає підозрілих місць на кризі (лід може бути не міцним біля стоку води, тонким або крихким поблизу кущів, очерету, під кучугурами);

– обминайте ділянки, які вкриті товстим шаром снігу (під снігом лід завжди тонший);

– не пробивайте в одному місці багато лунок;

– не збирайтеся великими групами на невеликій площі льоду;

– не пробивайте лунки на переправах;

– візьміть із собою палицю для того, щоб перевіряти міцність льоду;

– не ловіть рибу поблизу вимоїн та занадто далеко від берега;

– завжди майте під рукою міцну мотузку, довжиною 12–15 метрів;

– тримайте поруч із лункою дошку або велику гілку;

– якщо лід почав тріщати та з’явилися характерні тріщини – негайно повертайтеся на берег. Не біжіть, а відходьте повільно, не відриваючи ступні від льоду.

Якщо провалились під лід

У випадку, якщо ви все ж таки провалилися під лід, то:

– не піддавайтеся паніці, утримуйтеся на плаву, уникаючи занурення з головою;

– кличте на допомогу;

– намагайтеся вилізти на лід, наповзаючи на його край грудьми, широко розкинувши руки і почергово витягуючи на поверхню ноги;

– намагайтеся якомога ефективніше використати своє тіло, збільшуючи ним опорну площу;

– вибравшись на лід, перекотіться і відповзайте в той бік – звідки прийшли, – де міць льоду вже відома.

Далі необхідно переодягнутися. Якщо сухого одягу під руками не виявилося, треба викрутити мокрий і знову одягнути його. Щоб зігрітися, виконуйте будь-які фізичні вправи. Можна розтертися сухою вовняною тканиною, потім необхідно сховатися в захищеному від вітру місці, добре укутатися, по можливості випити чогось гарячого.

 

Допомога іншому

Звичайно, намагатися врятувати людині життя почесно, але перш ніж кинутися до того, хто провалився, необхідно:

– покликати (якщо це можливо) на допомогу;

– знайти предмет, який можна кинути потерпілому (міцну палицю, мотузку, власний пояс, шарф, сумку або рюкзак, якщо вони без речей і мають довгу, міцно пристрочену лямку);

– оцінити, наскільки далеко від берега опинився потерпілий, і чи є можливість без перешкод дістатися до нього.

Якщо впевнені, що зможете (чи готові) врятувати людину, то:

– гукніть, що йдете на допомогу;

– наближайтесь до ополонки поповзом, широко розкинувши руки;

– підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру;

– не підповзаючи до самого краю ополонки, подайте потерпілому палицю, жердину, лижу, шарф, вірьовку, санчата чи щось подібне і витягніть його на лід;

– витягши потерпілого на лід, разом із ним поповзом повертайтесь назад;

– по можливості потерпілого швидко переодягніть у сухий одяг, організуйте обігрів спини і грудей, зробіть масаж кінцівок;

– потерпілого необхідно терміново доставити в тепле приміщення, по можливості надати першу допомогу, необхідну при переохолодженні, і викликати швидку допомогу;

– в жодному разі не давайте потерпілому спиртне «для зігріву». Спиртне в цьому випадку провокує різке некероване зниження внутрішньої температури тіла.

Будьте обережними, не ризикуйте своїм життям!

ПРОФІЛАКТИКА ГКІ ТА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ В ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ

       Золочівське управління Головного Управління Держпродспоживслужби у Львівській області, з метою вжиття відповідних заходів щодо збереження здоров’я людей та недопущення епідускладнень щодо гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь, недопущення виникнення випадків захворювання на ботулізм, керуючись Законами України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя», «Про захист населення від інфекційних хвороб», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», для стабільної санітарно-епідеміологічної ситуації в районі, скеровує рекомендації яких необхідно дотримуватись закладам громадського харчування :

  1. В асортименті закладу ресторанного господарства повинні бути включені страви та кулінарні вироби, для приготування яких у даному закладі є відповідні умови.
  2. З метою недопущення виробництва небезпечних в епідемічному відношенні готових страв та кулінарних виробів у закладі ресторанного господарства необхідно дотримуватись технології їх приготування: дотримуватись вимог окремої обробки продовольчої сировини та готових харчових продуктів з метою недопущення вторинного інфікування готової продукції, дотримуватись вимог дефростації м’ясних напівфабрикатів та риби, тушок птиці, субпродуктів, дотримуватись режимів термічної обробки напівфабрикатів з рубленого м’яса, м’яса птиці та порційних кусків риби, приготування омлету.  При проведенні обробки харчових продуктів у закладі ресторанного господарства необхідно приділяти увагу питанню санітарної обробки яєць із застосуванням миючих та сучасних дезінфікуючих засобів.
  3. Під час зберігання продовольчої сировини та харчових продуктів, в т.ч. кулінарних виробів та готових страв, у закладі ресторанного господарства слід дотримуватись термінів реалізації продукції, температурних умов зберігання, а також вимог товарного сусідства при зберіганні продовольчої сировини та харчових продуктів у складських приміщеннях та в холодильному обладнанні.
  4. Поступлення харчових продуктів та продовольчої сировини у заклад ресторанного господарства повинно здійснюватись за наявності відповідних документів, що посвідчують їх безпечність та якість, в т.ч. товаро-транспортних накладних.

5.Постачання продовольчої сировини та харчових продуктів у заклади ресторанного господарства необхідно здійснювати транспортними засобами, які відповідають гігієнічним вимогам (з ізотермічним (охолоджувальним) кузовом), проходять відповідну санітарну обробку та дезінфекцію. Продукти транспортуються у відповідній транспортній тарі з дотриманням вимог товарного сусідства з метою недопущення можливого забруднення харчових продуктів.

  1. У закладах ресторанного господарства повинні бути створені відповідні умови для дотримання санітарно-гігієнічного режиму виробництва продукції, наявна протічна холодна та гаряча вода гарантованої якості ,у відповідності до вимог Державних санітарних норм та правил “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”, затверджених наказом МОЗ України від 12.05.2010 р. № 400. Повинні функціонувати внутрішні мережі каналізації . Обладнання, інвентар та посуд повинні проходити належну санітарну обробку (миття та дезінфекція) згідно гігієнічних вимог з метою недопущення мікробного, забруднення готової продукції. У закладі повинен бути створений необхідний запас миючих та дезінфікуючих засобів, дозволених до використання МОЗ України, які слід зберігати у маркованому посуді .
  2. Працівники закладу ресторанного господарства зобов’язані проходити профілактичні медичні огляди, щоденний огляд на наявність гнійничкових захворювань. Не допускати до роботи для контакту з готовою продукцією осіб з гнійничковими захворюваннями шкіри, нагноєними порізами, опіками, а також з катарами верхніх дихальних шляхів. Працівники закладу ресторанного господарства повинні повідомляти адміністрацію закладу про випадки захворювання кишковими інфекціями у них та членів їх сімей. Працівники закладу повинні проходити навчання з гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів. Періодичність навчання встановлюється оператором ринку.
  3. З метою дотримання правил особистої гігієни працівниками закладу ресторанного господарства повинні бути створені відповідні умови (наявність умивальників, мила, одноразових рушників, дезінфікуючих засобів для обробки рук, дозволених до застосування) як на робочих місцях, так в санітарно-побутових приміщеннях.
  4. Оператор ринку повинен забезпечити проведення у закладі ресторанного господарства дератизаційних, дезінсекційних заходів згідно укладених угод зі спеціалізованими підприємствами, а також наявність актів виконаних робіт на робочому місці.